Сусамово масло


Родината на сусама (Sesamum indicum) е Африка, но днес се отглежда предимно в Индия, Китай, Пакистан, както и в района на Средиземноморието.
Сусамът намира своето приложение в много сфери, като хранително вкусовата промишленост, медицината и фармацията.

Ползите му са известни още от древността. Съставът му е богат на хранителни вещества и фолиева киселина.Семената му са богати на магнезий, фосфор, желязо, калций, мед, цинк витамини от групата B. Поради ценните си питателни свойства е подходящ за всяка възрастова група. Може да се приема, като изключително полезна храна, която помага при различни състояния, като мигрена, остеопороза, високо артериално налягане, безсъние, артрит, загуба на костна тъкан, астма и др.

Освен многобройните ползи от вътрешният прием на сусамът, растението намира своето приложение и в цялостната козметична грижа. Неговото съдържание, може да бъде включено, като компонент в различни продукти или като самостоятелен продукт под формата на масло. Счита се, че редовната употреба на сусамово масло, постига феноменални резултати, когато се прилага върху коса. Основните свойства на маслото са да прониква надълбоко в скалпа, да възстановява, подхранва и регенерира сухата и лишена от блясък коса. Възвръща блясъка и чрез подхранващите си свойства редуцира пърхота. Сусаменият еликсир съпоставен с всички останали масла, взаимодейства отлично с човешкото ДНК и се възприема максимално естествено от организма. Сусамово масло се бори и с косопада. Редовното втриване в корените на косата, подобряват общото състояние и засилват растежа.

  • Засилва растежа
  • Подхранва
  • Регенерира
  • Прониква в дълбочина
  • Възстановява
  • Придава блясък

Любопитно: Приемът на сусам в препоръчителен, когато има назначено антибиотично лечение. Счита се, че чрез консумацията му бъбреците се предпазват от вредното въздействие на антибиотика.