Манго


Манго ( Mangifera ) e националният символ на Бангладеш и се счита за един от най – вкусните плодове. Манговото дърво достига височина от десет до петнадесет метра и е от голямо стопанско значение в районите на отглеждане. Мангото е част от семейство Смрадликови, които произлизат от Югоизточна Азия и Индия.

Освен превъзходните си вкусови качества, този така обичан плод съдържа множество минерали и витамини, които го правят изключително полезен за човешкото здраве. Състава му е богат на витамини от групата B, Е и А, бета каротин, натрий, мед, магнезий, калий, желязо и калций.

Поради неповторимият си вкус с тропическа нотка, в днешно време мангото е широко разпространен и консумиран плод.

Освен приятният вкус и ползи за организма, мангото намира място и в различни разкрасителни ритуали, като ключов компонент или допълнителна съставка.
Съдържанието на витамин Е засилва кръвообращението на скалпа, което е основа за стимулиране на растежа на косата. Маслото от манго съживява цялостният и вид. Придава блясък, а витаминът на растежа А допринася за еластичността на косъма. Бета каротина включен в състава му повлиява положително пърхота.

Мангото съдържа високо количество антиоксиданти, необходими при борбата със свободните радикали. Тези свойства, също помагат за редуцирането на вредни външни въздействия. Маслото от манго подхранва в дълбочина косъма и защитава от UV лъчите.

  • Засилва кръвообращението
  • Подхранва
  • Защитава
  • Придава блясък
  • Стимулира растежа

    Любопитно: Чаша манго осигурява ежедневният необходим прием от витами C и съдържа само сто калории.