Макадамия

Макадамия ( Macadamia ) е растение, което има седем различни разновидности, две от които са ядливи. В Австралия макадамията е позната от древни времена и е била използвана от местните аборигени. Среща се също в Индонезия и Нова Каледнония.

Растението се класифицира, като ядка, а съставът и е с най – високо калорично съдържание измежду всички ядки, поради високият процент на моно наситени мазнини. Те от своя страна са полезни в умерена консумация и дори благоприятстват общото намаляване на телесните мазнини. Макадамията е питателна, като в състава и се включват минерали, витамини от групата B и PP, белтъчини, фибри и въглехидрати.

Маслото извлечено от ядката има уникални козметични свойства и е високо ценено. Сходно по състав на човешкият себум, то е хипоалергенно и подходящо за употреба от бременни и бебета. Структурата му е устойчива и е изключително подходяща за употреба при застаряваща и дехидратирана кожа.

При употребата в продуктите за коса, маслото от макадамия се счита за съставка от най – висок клас. Различните компоненти част от съдържанието правят косата гладка и блестяща. Маслото от макадамия е подходящо, както за суха и изтощена коса, така и за накъсани и чупливи краища. Твърдата коса се омекотява и придобива изящност при редовната му употреба. Абсорбира се изключително бързо и предпазва косъма от изсушаване. Витамините спомагат за растежа и подобряване вида на изтощената коса. Маслото от макадамия е универсално средство за поддържане на здрав външен вид на коса и кожа. Възвръща блясъка и подобрява цялостната визия. При употребата му няма специфични указания. Може да се нанесе директно върху скалпа за хидратация и укрепване, по дължините за дълбоко подхранване и дори ежедневно по сухите върхове, с цел редуциране на видимите недостатъци причинени от начупените и изтощени краища. Предпазва от UV лъчи и вредните външни влияния.

  • Подхранва
  • Хидратира
  • Омекотява
  • Стимулира растежа
  • Предпазва от UV лъчи

Любопитно: Наричат макадамия още орех на дълголетието, заради незаменимите ползи, които оказва върху здравето.