Кедрово масло

Кедровото масло е богато по състав на мастни киселини, протеини, витамини и аминокиселини. В състава му се съдържат 14 аминокиселини и 19 на брой микроелементи. Кедровото масло е полезно, както за организма, така и в грижата за косата. Основна негова функция е свързана с подобряване структурата на косъма, укрепва корените и помага при сухи и заплетени краища. Употребата му е препоръчителна при всякакъв тип коса. Не омазнява излишно и може да се използва и при повишена секреция на мастните жлези.

Кедровото масло действа успокояващо на нервната система и се прилага успешно при заболявания на сърдечно съдовата система, тъй като има кардиопротективен ефект. Косата може да се окаже отслабена заради влошено състояние на космените фоликули. Маслото от кедрово дърво стимулира кръвообращението на скалпа, като по този начин спомага за подхранването на фоликулите, а чрез тях и на косъма. В грижата за косата, то е особено полезно при косопад, тъй като засилва кръвообращението, което от своя страна е предпоставка за засилен растеж. Кедровото масло има и антисептично действие. Предпазва скалпа от инфекции и защитава от възпаления и гъбички.

Кедровото масло може да се използва в чист вид в грижата за коса, както и като активен компонент в маски. Тъй като състава му е богат на витамини Е, В2, В1, В3 то удивително бързо възстановява и структурата на косъма.

  • Подхранва растежа
  • Засилва кръвообращението
  • Действа антисептично
  • Уплътнява структурата на косъма

Любопитно: Кедърът се споменава още в Старият Завет. Счита се, че Ноевият ковчег е построен точно от този тип дърво.