Кайсиево масло

Кайсията е плод, който произхожда от Североизточна Армения. Първите данни за отглеждането са отпреди три хиляди години, а кайсиеви изкопи археолози датират от шест хиляди години преди новата ера. В древността гърците са наричали кайсията арменска ябълка. Освен вкусен и полезен, поради многокомпонентният си състав малкият плод има и лечебни свойства. Редовната му консумация намалява проблемите със зрението.

В състава на кайсиите се включват калий, флавоноиди, каротин , витамин B17, желязо, както и други ценни минерали. Това благоприятства редуцирането на повишено артериално налягане, състоянието на сърдечна недостатъчност и аритмия. Поради съдържанието на желязо, кайсиите са полезни при понижен хемоглобин и анемии. Една от основните причини за стомашните неразположения е повишената киселинност. Консумацията на кайсии понижава нейните нива и подобрява общото състояние.

Малкият плод е имуностимулиращ, подсилва паметта и облекчава кожните възпаления. Освен, като ценна добавка в здравословното меню, кайсията намира приложение и в козметика под формата на масло или екстракт. Оказва положително влияние, върху кожата и косата. Редовната употреба стимулира производството на белтъка колаген, който е важен за еластичността, здравият и младежки вид на кожата. С времето нивата на колаген в човешкият организъм спадат, вследствие на което настъпват процесите на стареене. Кайсиевото масло втрито в кожата, подпомага неговото производство по естествен път. Освен това овлажнява в дълбочина, омекотява и подхранва. Може да се използва целенасочено, както в грижата за лице, така и в цялостната грижа за тяло. Аскорбиновата киселина защитава косата, предпазва от UV лъчите и температурните промени.

Косата е постоянно изложена на вредни влияния от заобикалящата среда и има нужда от защита. Кайсиевото масло спомага за пълноценната грижа и предпазва. Употребата му също задържа влагата в косъма и хидратира в дълбочина. Маслото или екстракта от кайсия се препоръчва и при хипер чувствителност на скалпа, тъй като имат меко и успокояващо действие.

  • Хидратира
  • Подхранва
  • Защитава
  • Предпазва

Любопитно: Кайсиевата ядка съдържа витамин B17. Съществуват медицински спорове относно ефективността на този витамин. Някой изследвания сочат, се той е изключително полезен в превенцията на неизличими болести. В някои държави обаче , консумацията му е изцяло отречена и дори забранена. Добре е да знаем, че максималното допустимо количество за ден на кайсиеви ядки от възрастен индивид е две на брой.