20 натурални трика за красива коса

1. Яйца

Яйцата за важни за поддържане на доброто състояние на косата. Ако имате сухи краища е от изключително значение, косата да бъде подхранена в дълбочина. Използвайте жълтък и го нанесете самостоятелно върху косата или под формата на маска смесена с други съставки. Оставете да подейства 20 минути и отмийте с вода.

2. Чистотата е от значение

Една от основните причини за падането на косата е замърсения скалп, както и наличието на пърхот. Използването на различни стилизиращи продукти повлияват състоянието на косата, като я изтощават и замърсяват допълнително. Именно поради тази причина за поддържането на здрава и красива коса от първостепенно значение е нейната чистота.

3. Избягване на висока температура

Всички знаем, колко пагубна е високата температура за косата. Но ограничаването на работа с такива уреди не решава генерално проблема. Трябва да сме наясно, че дори използването на прекалено гореща вода може да навреди. Когато миете косата, предпочитайте температура на водата, малко по висока от тази на собственото си тяло.

4. За блестяща коса

Смесете част от балсама за коса, като добавите 2,3 чаени лъжички мед. Нанесете върху мокра коса. Оставете за 30 минути и отмийте обилно с вода. Тази смес ще въздейства в дълбочина на косъма и ще предаде неповторим блясък.

5. Терапия със сода за хляб

Содата за хляб върши чудеса в много направления. Направете смес от 3 супени лъжици сода за хляб и малко вода. Разбъркайте добре. Изплакнете косата си с този разтвор след измиването с шампоан. Оставете да подейства за 5 минути, преди финалното изплакване. Този трик ще подобри състоянието на косата и ще премахне остатъчното количество шампоан и стилизиращи продукти.

6. За обемна коса

Нанесете разтвор от половин чаша топла вода и ябълков оцет. Изплакнете обилно с вода след пет минути.

7. Не мийте косата прекалено често

Мийте косата на всеки 2,3 дни. Прекалено честото измиване разрушава естествената защита на косъма и спомага за нарушаване на неговата структура.

8. Направете си свой собствен балсам

За протеинов балсам смесете сурово яйце с кисело мляко и втрийте добре в корените. Отмийте след 10 минути.

9. За силна коса

Използвайте масло от бадем, за да подхраните сухата и изтощена коса. Тази така лесна за изпълнение процедура, постига чудеса. В съд загрейте маслото за около 40 секунди. След това внимателно нанесете по корените и дължините. Оставете за 30 минути и след това отмийте, както обикновено с шампоан.

10. Кажете сбогом на сухата коса с лимонов сок

След финалното изплакване на косата, нанесете 1 лъжичка лимонов сок по дължините. Подсушете и стилизирайте, както обикновено.

11. Винаги нанасяйте защита преди море или басейн

Слънцето в комбинация със солената морска вода изтощава косата. Тъй като водата в басейните е хлорирана, а за нейната дезинфекция се използват различни химикали един от основните и лесни съвети е да нанасяте малко количество балсам преди да решите да плувате. Това е основно правило, което ще защити косата.

12. Подхранваща грижа

Ако въпреки предишното правило сте били непредпазливи и косата вече се е изтощила от слънцето си направете смес от половин чаена чаша мед, 1 – 2 лъжици зехтин и един жълтък. Нанесете по косата за 20 минути и изплакнете с топла вода. Тази процедура ще запълни кератиновите връзки и ще създаде плътност и здравина на косъма.

13. Не използвайте пристягащи ленти и не връзвайте прекалено често косата

Прекалено честото връзване на косата начупва косъма и замърсява по бързо.

14. Правилен начин на разресване

Когато разресвате косата, обръщайте внимание на детайлите. Важно е гребена или четката да не са пластмасови, а от естествен материал. Най – добрият начин за разресване на косата е от краищата към корена. Тази техника ще предпази от нежелано накъсване на косата.

15. Хидратирайте косата

Втрийте малко количество бира върху мокра коса. Разпредете по дължините и масажирайте скалпа в продължение на 20 минути. След това измийте обилно с вода. Повтаряйте процедурата веднъж седмично. Масажирането на скалпа ще засили кръвообращението, а бирата от своя страна ще подхрани в дълбочина косъма.

16. Подстригвайте косата регулярно

Дори да целите бърз растеж на косата и запазване на максимална дължина, регулярното подстригване е от първостепенно значение. Препоръчително е освежаване на краищата веднъж на шест седмици, за да се елиминират сухите и заплетени краища.

17. Не сресвайте мократа коса

Много от нас имат навика да сресват мократа коса, особено след нанасянето на маска или балсам, за по равномерно разпределение на продукта. Този навик е изключително вреден, тъй като мократа коса е три пъти по слаба и уязвима от сухата. Ако искате да запазите косата в цялостният и вид, преустановете този навик.

18. Оставете косата да изсъхне по естествен начин

Със сигурност сушенето на коса със сешоар е много по лесно и удобно. От друга страна постоянното прилагане на този навик постепенно изтощава и изтънява косъма, а косата изглежда слаба. Ако промените част от ежедневните си навици, ще успеете да постигнете видими резултати в посока на по красива и здрава коса. Мийте косата вечер, а не рано сутрин преди работа. В последния вариант със сигурност няма да имате времето да изчакате косата да изсъхне. От друга страна, ако я измиете от вечерта и нанесете подходящите продукти, ще може да я подсилите и преустановите постоянната нужда от сушене.

19. Правилен хранителен режим

Правилното хранене е от първостепенно значение за състоянието на коса, кожа и нокти. Най – ефективният трик за красива коса е здравословното меню, защото както знаем красотата от вътре личи от вън. Важно е да се пие много вода и да се консумират сурови плодове и зеленчуци!

20. Аспирин в шампоана

Този малък трик постига удивителни резултати. Ако прибавите няколко аспирина към шампоана, ще се сдобиете с гъста и здрава коса.