Хомеопатия в козметиката


Хомеопатията намира широко приложение в третирането на определени физиологични проблеми. Подобното се лекува с подобно е основен подход в хомеопатията. Средствата, които тя използва са свързани с почти всичко природно, което ни заобикаля. Докато фитотерапията включва само помощта на билки, хомеопатията включва растения, минерали, животински тъкани и др. Билките оказват най – голямо въздействие, когато се използва техният извлек най – често под формата на тинктура.

Хомеопатичните лекарства от своя страна, ако са съставени от растения са от техният свеж и цялостен вид. Всяко хомеопатично лекарство има картина. Ако напълно здрав индивид, започне прием на определено хомеопатично средство, в определен момент настъпва прелом, когато организма се пренасища и интоксикира като следствие. Идва момент, когато лечебното действие започва да отравя организма. Симптомите на интоксикиране, представляват картината на лекарството. Д-р Самуел Ханеман твърди, че определено състояние се лекува чрез хомеопатично средство имащо картина, която го предизвиква, но в определена доза на разреждане.

Хомеопатията намира своето място и в козметиката. Ако човек се лекува с хомеопатия, тогава би могъл да използва и хомеопатична козметика. Разбира се, ако нямате нужда от лечение, това не отхвърля варианта за такъв тип козметична грижа, но трябва да се следват определени правила. Силни аромати, етерични масла, мента и химични съединения, могат да сведат процента на действие почти до минимум, ако не бъдат изключени изцяло. Хомеопатичната козметика, няма лечебните свойства на хомеопатичните лекарства, но може да бъде удачен избор и при хора с алергии.