Фитотерапия

Фитотерапията наричана още лечение с билки се счита за най – старият познат на човечеството терапевтичен метод. Той датира от древни времена и векове наред е бил основно средство за третирането на заболявания и неразположения на тялото. Фитотерапията е дял на природонаучната медицина и заема важна част във фармацията. Много лекарства добити по химичен път, чрез влагането на синтетични ингредиенти копират въздействието на определени билки. Този вид лечение, няма нужда от специфично представяне, защото почти всеки човешки индивид е прибягвал до него дори под формата на чай.

Билковите препарати се считат за най – близки до човешката природа и организъм. При употребата на определен вид препарати на натурална основа, обикновено ефекта на оздравяване е малко по – бавен, защото я няма агресивната намеса на различни химически съединения и техни производни. От друга страна по – бавният възстановителен процес активира по естествен път съпротивителните сили на организма. Важно е да се отбележи, че фитотерапията не трябва да служи само за лечение, ами и като превенция.

Редовният прием на билки в определена насока, може успешно да подтисне предразположението към определено физиологично състояние. И въпреки, че определена билка може да има конкретна насоченост, нейното действие е свързано със сложна комбинация от системи изразяващи се в комплексния състав на веществата, които я образуват.

Билките въздействат върху ензимите на тялото и от там върху функционалните системи на организма. В световен мащаб се счита че има около 20 хиляди вида растения с лечебна насоченост, в България са познати около 250. Към днешна дата тенденцията към бързото лечение на проблема с химични препрати, започва да се измества, чрез разбирането и осмислянето на вторичните вреди, които могат да бъдат причинени на организма.

Фитотерапията намира място и в козметиката. Всичко на билкова основа се възприема, като алтернативен и щадящ вариант даващ добри резултати. Натурална и билкова козметика са често използвани термини. Важно е да се отбележи доколко те са законово регулирани. Твърдението, че определен продукт е натурален, не трябва да бъде достатъчно, когато правим финален избор. Съдържанието трябва да бъде разгледано и само тогава след увереност и констатиране на истинността на твърдението за натурален произход продукта се препоръчва да бъде закупен. Такъв тип козметична грижа, трябва да бъде разглеждана, като приоритетна, защото единствено чрез нея, доброто състояние на коса и кожа могат да бъдат запазени за продължителен период от време.