Суровини в козметиката

Когато използваме козметичен продукт най – често го възприемаме в крайният му завършен вид и не отдаваме голямо значение на съставките. Крайната опаковка, етикет, съчетание на цветове, всичко това оказва голямо значение върху избора, който правим. Въпреки че суровините могат да варират във връзка с вида и предназначението на определеният вид козметика има основни компоненти, които винаги са част от състава.

Вода
Почти всеки козметичен продукт съдържа вода. Тя се явява биологически активно вещество или разтворител на активно действащи вещества. Поради тази причина водата трябва да присъства в състава в най – чиста форма. Обикновено козметичните продукти съдържат дестилирана вода, а понякога дори двойно дестилирана. По този начин целево се добива нейната най – чиста форма. Съществуват продукти, които са с морска вода. Тя съдържа соли и елементи от първостепенно значение за регулиране съдържанието на вода в организма. Водата почиства, овлажнява, стеснява капилярите и има лек тонизиращ ефект. Водната пара овлажнява роговият слой и спомага за по лесното премахване на мъртви клетки.

Масла
Маслата са различни по произход и могат да се разпределят в няколко основни групи: минерални, растителни и животински. В козметичните продукти маслата имат свойството да омекотяват, почистват и предпазват кожата. Служат и като съставна суровина в продукти, които имат емулгиращо действие. В днешно време може да се използват натурални масла, както и такива на синтетична основа, като силикони и др. Въпреки че и те привидно имат свойствата на натуралните със сигурност не допринасят с нищо за здравето, а дори в определени моменти вредят. Поради тази причина е важно винаги да бъдем информирани за произхода на суровините, които ползваме в употребяваната от нас козметика.

Мазнини и мазноподобни вещества
Както маслата, тези вещества могат да бъдат от минерален, животински и растителен произход. Минерални са вазелин и парафин. От животински произход са ланолил и свинска мас. Ланолила е плътна мазнина, която се доближава много до състава на човешката кожа и намира широко приложение в козметиката. Цетацеум е бяла мазнина добивана от костния мозък на кашалота. Използва се в парфюмерийната индустрия.

Биологично активни вещества
Тези вещества най – често са растителни или животински екстракти. От растителен произход са екстракт от алое вера и пшеничен зародиш, които помагат за регенерацията на кожата, от водорасли включващи в състава си минерални соли и др. Най – често използваните с животински произход са екстракт от плацента, колагени и еластични влакна на млади животни.