Стволови клетки

В днешно време темата за стволовите клетки, набира все по широка полярност. Този тип клетки намират приложение в козметиката, използват се като алтернатива за лекуването на различни състояния, а също така и много млади родители залагат на тях, като инвестиция в бъдещето и здравето на детето. Към момента, стволовите клетки потвърдено се прилагат за лечението на заболявания на кръвта, но се счита, че в недалечното бъдеще те ще намерят широко приложение в медицината и ще бъдат алтернатива за лечението на почти всеки здравословен проблем.

Качествата на този тип клетки не могат да бъдат съпоставени с нито един друг вид. Често са определяни като универсални, съставящи началото на всички органи, тъкани и системи в тялото. Много важна тяхна характеристика е, че имат възможността да се преобразуват във всеки друг вид клетки и могат да вземат участие в изграждането на органи, кости, кръв и кожа.

Именно поради тази причина се счита, че с напредване на медицината тези умни клетки, ще бъдат пръв помощник при нарушенията на разрушени органи в човешкото тяло. Те имат регенериращо действие, затова заемат почетно място във възобновяване на силите на тялото.

В козметиката, този тип клетки се включват в продукти за подобряване състоянието на кожата, подмладяване, подобряване на тургора и възвръщане на еластичността. Стволовите клетки се откриват във всички многоклетъчни животински и растителни организми. Поради тази причина особено в козметиката, може да се срещнат продукти включващи екстракция на стволови клетки на растения или от животински произход. Те намират приложение и в някои области на биологията.

Доказано е, че ябълковите стволови клетки например имат регенериращо действие върху кожата и подобряват нейното състояние с до 60%. Умните клетки, приложени в козметиката имат категоричен анти ейдж ефект. Приложени директно в организма, много често се дефинират, като ” ремонтна система ” имаща за цел, да замени старите клетки с нови. Те разпознават увредената тъкан и насочват действието си конкретно към нейното регенериране.