Свободни радикали и антиоксиданти

Свободните радикали са тема, която се обсъжда все по често и прокламира различни негативни аспекти свързани с човешкото здраве. Различни хранителни добавки, козметични съставки се борят със свободните радикали, а те от своя страна се разпознават, като аналог на нещо вредно и пагубно за организма. И въпреки, че ги категоризираме, като вредни от голямо значение е да имаме яснота вследствие на какво се образуват и как да избегнем техният прием.

Често свободните радикали се определят, като опасни токсини. Те са пагубни, както за вътрешното здраве на организма , така и за кожата. От научна гледна точка свободните радикали са атоми или съединения от такива, които в най – външният си електронен слой имат неудвоен електрон, който е свободен. Той от своя страна прави атома изключително нестабилен и чрез опитите тази неустойчивост да бъде преодоляна се образуват свободните радикали. Тук е важно да отбележим, че баланс може да бъде постигнат, чрез намесата на антиоксиданти, но за да може този процес да бъде регулиран, те трябва адекватно да бъдат набавяни от различни източници, а намесата на свободните радикали от своя страна ограничена до минимум.

Свободните радикали могат да се образуват в следствие на окислителни процеси в организма. Поради тази причина процеса на киселинност причинен от приема на различна храна трябва да бъде регулиран. Важен фактор е ежедневното меню да включва пресни плодове и зеленчуци под всякаква форма. Външните фактори, които могат да предизвикат образуването на свободни радикали могат да бъдат вредните УВ лъчи, цигарен дим, замърсената околна среда и пестициди.

Важно е козметичната грижа да съдържа слънцезащитен фактор, който да блокира проникването на УВ лъчи в кожата, а козметика от своя стана да включва натурални активни съставки, които да оказват естествена антиоксиданта защита.