Пробиотици в козметиката

Пробиотиците са известни с благоприятното си въздействие върху храносмилателната система на човека. Освен с доказаните си ползи в тази насока, те могат да вземат и активно участие в продукти за красота. Добавени, като активна съставка в козметични продукти, изследвания сочат, че пробиотиците повлияват още след първата употреба, като защитават кожата от вредното въздействие на околната среда. Предпазват за продължителен период от време и спомагат за бързото възстановяване на изтощена коса и повяхнала кожа.

Пробиотоците имат способността да хидратират в дълбочина и задържат влагата. Поради тази причина, може успешно да бъдат добавени, както в подхранващи продукти за коса, така и в такива с целенасочена грижа за кожата. Имат също способността да премахнат ненужното лъщене, а при изморена кожа да окажат озаряващ ефект и подобрят тена.

Пробиотиците са живи бактерии, които имат силно изразено положително действие върху организма. Балансират имунната система, увеличават чревната хомеостаза и предотвратяват дисфункция на чревната бариера. Редовният прием също намалява риска от развитието на патогенни бактерии.

В козметиката, може да се срещнат пробиотици в кремове и маски за лице, шампоани и подхранваща грижа за коса. При направата на козметика задължително се препокрива селектиране на щамове.

Съчетанието на билкови екстракти с пробиотици например увеличават в пъти действието на активните съставки. Доказано е също, че спомагат за образуването на колаген, който е основа за красивият и здрав външен вид. Редовният прием на пробиотици и употреба на козметика, която ги включва в състава си, успешно се бори с първите признаци на стареене и намалява финните бръчки. Тяхното използване е също приложимо и в дерматологията, при третирането на някои кожни заболявания. Така например, розацея се повлиява положително след употребата на пробиотици.