Любими лечебни растения

Растенията, които имат лечебно действие са много на брой. В зависимост от желаното направление за действие, съществуват билки или комплекс от растения, които работят срещу проблема. В тази статия сме описали нашите любими лечебни растения, които се справят с различни неразположения и намират място в козметиката.

Невен е билка, която има меко, успокояващо въздействие и намира място дори в бебешката козметика. Притежава противовъзпалително, противогъбично, антисептично и антимикробно действие. Прилага се за третирането на определени възпалителни състояние по кожата, лечение на инфекции, промиване на синусите и дори в кулинарията.

Лайката позната още, като слънчева билка се е считала за свещена през древността. В състава и се съдържат гликозиди, кумарин, флавоноиди, азулени и др. Действа противовъзпалително, спазмолитично и седативно. Намира широко приложение в хипоалергенни козметични серии, тъй като действа успокояващо при силно раздразнена кожа. Под формата на чай или запарка се бори със стреса, безсънието и повлиява добре храносмилателни проблеми. При проблеми с дихателните пътища се използва запарка за вдишване.

Розмарин намира широко приложение в различни направления. В определени култури, като италианската например се използва, като основна подправка за различен вид месо, като агнешко и свинско. Етеричното масло от розмарин се използва против косопад и засилване растежа на косата. Розмаринът е храст със средиземноморски произход. Растението има антисептично, противовъзпалително и подобряващо паметта действие. По състав съдържа танини, апигенин, лутеин и розмаринова киселина.