Лечебни растения в козметиката

Човекът и растенията винаги са били взаимосвързани. Кожата е най – големият орган в човешкото тяло и се нуждае от ежедневни грижи. От древни времена хората са се лекували с билки. Продуктите на натурална основа са отлично средство за здрава и добре изглеждаща кожа и коса. Още от древни времена растенията са били основен помощник при различни неразположения на организма, както и в грижата за добър външен вид.

Сведения за извлек на етерични масла от растения са намерени в шумерски клинописни плочки. От онези далечни времена датират и първите сведения за използването на сапун. Египтяните използвали екстракти от растения, за да постигнат емоционален баланс и подобрят състоянието на кожата. Средства, като къна за коса и вежди, ароматни масла, парфюмни композиции, кремове и маски се използвали в ежедневието. Грима от своя страна бил признак за превъзходство над обикновените хора. В древността, както и днес билките намират важно значение при лечението на редица заболявания.

В съвременната медицина лечебните свойства на растенията намират своето място, като основа за третирането на различни проблеми в естественият си или модифициран вид. Счита се, че около 20 000 вида растения намират своето приложение във фитотерапията и медицината. България е известна с естествените находища на голям брой билки.

Заради намесата на човека в естествените природни процеси флората обеднява, а с увеличаване на населението на планетата, нуждата от билки и растения също расте. Поради тази причина в последното десетилетие, започва да се прилага метода ин витро за размножаване на лечебни растения в изкуствена среда. Последното е допустим вариант, който би могъл да компенсира тяхното намаляване. Представяме, някои от най – използваните лечебни растения.

Арника

Действа противовъзпалително. Спомага за по бързото заздравяване на рани. Изключително не агресивна билка, която се използва дори в бебешката козметика и препарати. Има антисептично и антиревматично действие. Може да се срещне като съставка в продукти успокояващи нервната система и сърдечни болести. В козметиката арника е билка със силно изразени подмладяващи и регенериращи свойства.

Исоп

Тази билка има антисептично и тонизиращо действие. В козметиката се употребява, като естествен ароматизатор.

Мащерка

Мащерката е известна, като билка за нежна кожа и здрава коса. Регулира себума и хидратира. Действа успокояващо на нервната система. Помага при заплетени краища и редуцира косопада. Върху организма действа антисептично и болкоуспокояващо.

Бял риган

Билка, която намира широко приложение в парфюмерийната и козметична индустрия. Действа, като антиоксидант и има антимикробно и антибактериално действие.

Мента

Ментата намира широко приложение в грижата за здравето. Облекчава дишането и се прилага при болести на стомаха, язва, бронхит, гадене, липса на апетит и др. Ментата подхранва кожата, редуцира лошият дъх и се използва в продукти за мазна кожа. Поради приятния си аромат и свойства се прилага и като съставка в измивни продукти за коса.

Градински чай

Позната още, като салвия тази билка се прилага, както външно, така и вътрешно. Има изразено противовъзпалително и дезинфекциращо действие. Може да се срещне в лосиони за почистване на кожа, маски за лице, продукти за коса и дори в капки за баня. Укрепва структурата на косъма и прави косата плътна и жизнена.

Мурсалси чай

Известен еликсир за добро здраве, мурсалският чай има силно изразено действие в много направления подобряващи общото здравословно състояние. Свойствата му са тонизиращи, укрепващи и антианемични. Намалява артериалното налягане и по този начин понижава риска от инфаркт и инсулт. Особенно подходящ е за прием при лечението на чернодробни и бъбречни заболявания. В козметиката може да бъде срещнат, като активна съставка в продукти срещу стареене и повяхнала кожа.

Стевия

Намалява повишеното кръвно налягане и регулира съдържанието на захар в кръвта. Има антибактериални свойства и спомага при зарастването на рани причинени от екземи, алергии на кожата и дерматити. В козметиката стевия се използва като средство, което тонизира и стяга кожата.

Ехинацея

Мощен имуностимулатор. Ехинацея се използва, като средство при първи симптоми на грип и простуда. Повлиява добре възпалителните процеси. В комбинация с витамин C намалява хремата почти до 90%. В козметиката се изполват извлек от стволови клетки на ехинацея, които значително подобряват производството на колаген.