Лесен наръчник с препоръки и правила за употребата на козметика

Красива опакова – висока цена

Има наука, която изследва психологическото влияние на цветовете и опаковка при избора на продукт. Красивият дизайн и бамбуковата капачка например изглеждат чудесно, но и надграждат цената. При избора на козметика, винаги залагайте на качество, а не на визия и реклама. Много често може да срещнем настина добър продукт в семпла и дори невразчна опаковка. В този случай, компанията производител е заложила на качествени съставки и най – вероятно е ‘ спестила ‘ от визия, за да предложи конкурентна цена.

Приятен аромат – риск от алергии

Точно така! Любимите ванилия, какао и кокос например са модифицирани аромати, както и всички парфюми. Хората с алергии са добре информирани за това и винаги се стремят към избор на продукти, които са без аромат, защото по този начин риска от обостряне на състоянието е снижен. Последното обаче не важи само за тези, които проявяват алергии. Алергия може да се предизвика и при човек, който никога не е страдал от подобно състояние.

Правилното съхраняване на продукта – гаранция за запазване на качествата

Хладилника е средство за запазването на продуктите за по – дълъг срок. Но не е мултифункционален уред, който може да се използва буквално за всичко, което ни попадне. Грешно схващане е, че кремовете за лице например трябва да се съхраняват в хладилник. Така те губят свойствата на активните компоненти включени в състава. Всяка козметика, трябва да се съхранява на места защитени от пряката слънчева светлина.

Животински екстракти – проблемен резултат

Всички знаем за продуктите с плацента, колаген от няколко вида животински източници и т.н. Неоспоримо тези съставки имат ефект. Въпросът е на каква цена. Ако последните са наистина добити от естествени източници освен ползи, те могат да донесат и вреда. Наситени с хормони и какво ли още не, такъв тип продукти може да окажат мигновен ефект, който обаче да се изрази негативно в дългосрочна перспектива.

Отворен продукт – съкратен срок на годност

Забравете за обещаният срок на опаковката. В момента, когато продукта се отвори взаимодейства с кислорода и настъпва окислителен процес. Обикновено отворен продукт не трябва да се използва повече от шест месеца. За предпочитане купувайте продукти в по малки опаковки и с помпа.

Добавки към продукта – гаранция за разваляне

На различни места може да срещнете съвети от типа на този да добавите екстракт към шампоана или към крема за лице. Некачественият шампоан от няколко лева, няма да засили растежа на косата с няколко капки розмарин. В най – лошият случай ще пресече продукта и ще го направи неизползваем.