Как да си направим етерично масло

Етеричните масла са с висока концентрация. В природата съществуват над седемстотин вида различни растения, които съдържат етерични масла. Съществуват няколко метода за тяхното добиване, но един от най – често използваните е дестилацията.

Етеричните масла, като краен продукт обикновено са скъпи, поради труда свързан с тяхното извличане. Но ако сме решили да постигнем този резултат в домашни условия, тогава бихме могли да спестим до голяма част от този разход. Ето и основните стъпки необходими за направата на етерично масло.

Като за начало, ще ви е необходимо подходящо оборудване. Ако сте решили да се занимавате професионално, то най – доброто решение би било да инвестирате в инвентар подходящ за професионална употреба. Имайки предвид цената на такава инвестиция обаче, има начини да си създадете сами възможност за ефективна дестилация.

Ключовите компоненти, от които ще имате нужда:

  • Източник на топлина. Обикновено това са котлони.
  • Тенджера под налягане.
  • Тръба с широчина от 10 милиметра.
  • Кофа или съд със студена вода.
  • Декоративен стъклен дестилатор.

По възможност използвайте материали от стъкло и неръждаема стомана. Има растения, които не взаимодействат добре с метала мед. Възможността за използването на алуминиеви материали не се изключва, но тяхната употреба не се препоръчва за масла, които съдържат феноли.

Свържете тръбата с отвора на тенджерата под налягане. Важно е да се образува ъгъл от деветдесет градуса. Билките вече са в тенджерата и тяхното нагряване образува пара, която трябва да премине през тръбата, а след това през съда с охладена вода. Излизайки от него парата завършва своят път в стъкленият дестилатор. Необходимо е съда с охладената вода да има отвор на дъното, откъдето да излиза тръбата. Трябва да сте сигурни, че всички елементи са разположени в стабилна позиция.

Използването на билки в подходяща форма е също важен елемент. В зависимост от растението има различни спецификации за това, как то трябва да бъде прилагано. Например ако искате да направите етерично масло от розмарин, трябва да използвате само цветчетата. При други билки, изискванията могат да бъдат различни.

Друг по обикновен метод за добиването на етерично масло е на бавен огън. Изсушените билки се поставят в тенджера със съдържание от около две чаши масло от маслина или гроздови семки. Вари се на много слаба температура в продължение на шест часа. След това се прецежда през тензух.