Витамини в козметиката

Витамините винаги са били от първостепенно значение за здравето и добрата кондиция на човешкият организъм. В днешно време освен, като необходимост за устойчивост, витамините намират широко приложение и в козметичните продукти.

Най – използваните витамини в козметиката:

Витамин А

Познат още, като ретинол витамин А подпомага регенерацията на епидермиса. Спомага за увеличаването на външният му слой, омекотява кожата и редуцира беленето. Особено подходящ е за третиране на пигментацията, защитава от свободните радикали и стимулира деленето на клетките в дермата. Познат още, като витамин на растежа използван в продукти са коса, има свойството да обновява косата.

Витамин B

В витамините са всъщност комплекс от осем витамина. Тяхната група включва витамин B1, B2 ( рибофлавин ), B3 ( пантотенова киселина ), B6 ( пиридоксин ), B9 ( фолиева киселина ), B12 ( цианокобаламин ) и биотин. Витамините от група B са изключително важни за доброто състояние на нервната система. Също така преобразуват мазнините в протеини. Оказват благоприятно влияние върху кожата, косата, очите и черният дроб. Липсата на витамини от групата B влошават състоянието на организма. Именно поради тази причина е необходимо да бъдат редовно набавяни, чрез здравословно балансиран хранителен режим. В козметиката витамин B изразява своите функции, чрез поддържането на клетъчният метаболизъм, като подпомага здравината на клетката и стимулира клетъчният растеж.

Витамин C

Познат още, като аскорбинова киселина, витамин C e водоразтворим витамин. Човешкото тяло не може само да си го набавя и поради тази причина е изключително важно да бъде набавян чрез храната. Витамин C се съдържа предимно в плодовете и зеленчуците и най – вече в цитрусите. Действието му се изявява много добре в грижата добрият външен вид на коса, кожа и нокти. Бори се със свободните радикали. Подпомага образуването на колаген. Той от своя страна е основен компонент на съединителната тъкан и е с водещо значение за състоянието и еластичността на кожата. Витамин C e структуроопределящ елемент за здравината на стени на кръвоносните съдове. Бори се със свободните радикали, явява се мощен антиоксидант и има силни защитни свойства.

Витамин D

Витамин D e известен с регулирането обмена на калций и фосфор, като ускорява тяхното абсорбиране. Калциевофосфатните съединения са необходими за формирането на костна тъкан. Витамин D се усвоява и от слънчевите лъчи и е от важна роля за увеличаването на съпротивителните сили на организма. Витамин D3 е и съставна част на тривитаминол , който е известен помощник в домашните маски за коса подобряващи нейното състояние и засилващи растежа.

Витамин E

Познат още, като токоферол витамин Е е една от най – ценните козметични съставки. Има силни антиоксидантни свойства и се бори срещу свободните радикали. Витамин Е овлажнява кожата и спомага за подобряване на нейната еластичност. Защитава я от преждевременно стареене и агресивното въздействие на околната среда. Предпазва липидите на кутикулата и колагеновите влакна от окисляване и разрушаване. Витамин Е е известен още, като витамина на младостта.

Витамин К

Основна функция на витамина е, че спомага за нормалното съсирване на кръвта. Дълги години се е считало, че витамин К се усвоява от организма, само чрез вътрешен прием. След това се доказва активността му върху кожата чрез външно прилагане. Поради тази причина витаминът се съдържа в различни козметични продукти, както за домашна така и професионална употреба. Особено добре повлиява куперозна кожа.

Витамин P

Към този витамин се включват групата на биофлавоноидите. Действието на витамина се изразява в укрепването на кръвоносните съдове и намаляване на артериалното налягане. Съчетава се много добре с витамин C и повлиява отлично спуканите капиляри, синини по кожата и разширени вени. Предназначението му е профилирано в козметични продукти с медицинска насоченост.

Витамин PP

Участва във възстановителните процеси в клетките на тъканите. Изключително полезен е при загрубяла кожа и белещ се епидермис. Повлиява много добре възпалителните процеси по кожата и зачервяванията при алергични кожи изложени на въздействието на слънчевите лъчи.

Има мнения, че комбинацията на прекалено много витамини в един продукт не се препоръчва, тъй като по този начин не могат да изразят своето предназначение. От друга страна е доказано, че съчетанието на определени витамини засилва тяхното действие. Комбинацията на витамини A, E и F нормализира процеса на отстраняването на мъртви клетки от повърхността на кожата и стимулира обновяването на епидермиса. Витамини A, E и C в един продукт гарантират максималната защита от свободните радикали.

В козметиката се съчетават различни видове витамини в комплекс с цел постигане на максимален резултат. Витамините се срещат и в продукти за цялото тяло – шампоани, балсами, маски за коса, подхранващи серуми, тъй като действието им е незаменимо и оказва благоприятен ефект.