Ароматерапия


В днешно време ароматерапията се разпознава, като част от салонните процедури и метод, който се използва за ароматизиране на помещения. Тъй като има много други алтернативи за добиване на желаният аромат, ароматерапията често не се прилага, като основен метод.

В миналото тя се е считала за основно средство за лечение на определени състояния. Хипократ е препоръчвал на всички свои пациенти вани с определена комбинация от масла. За лечение те най – често са се втривали в кожата. В древен Египет ароматерапията е заемала основно място в бита на хората. Маслата са намирали и чисто практическо приложение. Използвали са се за пречистване на въздуха, като добавка в кулинарията, дезинфекция и ароматизатор на дрехи.

В Индия също ароматерапиятa и до ден днешен заема почетно място. При строежа на храмове се e добавял разтвор от масла при строителните материали. Това от своя страна създавало прохлада в помещението, както и чувство на уравновесеност и покой. Според индийското езотерично учение, растенията събират в себе си прана – космическа и слънчева енергия, без която животът би бил невъзможен. Всичко това има логично и физиологично обяснение.

Действието на ароматните масла не е самовнушение, а реално следствие свързано с реакциите на тялото. Известно е, че съществуват около 400 вида етерични масла, като една малка част, около 40 се прилагат в ароматерапията. Доказано е, че всяко физическо неразположение може да бъде контролирано, чрез силата на мисълта. Когато духа е състояние на подобрена вътрешна кондиция и спокойствие, тялото започва да се бори с неразположението. Чувството на тревожност от своя страна усилва вътрешното напрежение. Докато организма се бори с него, съпротивителните му сили се разпиляват в различни посоки.

Именно поради тази причина се счита, че ароматерапията освен приятна, може да бъде и терапевтична. Чрез вдишване на определени аромати се въздейства директно положително върху централната нервна система, а чрез втриване в кожата маслото попада в организма. По този начин ароматите активират химични реакции на тялото и мозъка, което води до отделянето на различни вещества влияещи положително върху хормоналния баланс.