Алкално киселинен баланс и PH на кожата


Много продукти в козметиката изтъкват нивата на PH, като основна характеристика определяща качеството. Съществуват общи схващания по въпроса, именно поради тази причина преди да се доверим на сапун с високо PH например е от значение да имаме яснота за избора, който правим. PH е мярка за активност и показва киселинността или алкалността. Скалата варира между 0 и 14. Колкото по ниско е PH, толкова по – голяма е киселинността.

Високата киселинност е предпоставка за развитието на бактерии и различни заболявания. Именно поради тази причина е от първостепенно значение да регулираме тези процеси в тялото чрез приема на ” жива храна ”, която се изразява в пресни и термично необработени плодове и зеленчуци. PH на човешката може да варира между 4.5 до 6. Сухата кожа е с по – нисък показател, а мазната с по – висок. Трябва да се направи разграничение между разбиранията за PH на организма и вътрешната среда и това на кожата. Новородените например се раждат с по – високи стойности на кожата, които във времето намаляват поради естествената защита, която организма създава.

Повишената киселинност всъщност предпазва от микроби и има бактерициден ефект. При индивид в активна възраст PH e със средна стойност, докато при възрастен неговите показатели, започват да се повишават, тъй като защитните функции на организма започват да намаляват. Повишена киселинност също се наблюдава при акнеични мазни кожи или някакъв вътрешен проблем. Много често диабет може да бъде открит и от дерматолози, чрез констатация на повишено PH.

Обикновено ако то надвишава 6, най – често може да се дефинира конкретно кожно заболяване. Много реклами прокламират високо PH в сапуни за лице. Логично тъй като алкалността се счита за здравословна, потребителят прави грешка чрез закупуването на такъв тип продукт. Повишеното PH носи риск от развитието на бактерии и образуване на акне. Въпреки това, човешкият организъм има уникалното свойство да се самолекува и възобновява. При използването на козметичен продукт с повишено PH, чрез процеса на хомеостаза, който се извършва постоянно в организма, живата система има свойството да се връща в изходно положение и регулира, своите показатели.