Алергии

Алергиите са специфичен начин на реагиране на организма към определени вещества от естествен и не естествен произход. Този вид реакция, може да бъде определен, като променен или различен от нормалната реакция, която организма трябва да прояви в определени моменти. Алергиите могат да бъдат резултат на вродена предразположеност и чувствителност или придобити по вторичен начин, като следствие на реакция към определен продукт, физиологично обстоятелство или заобикаляща среда.

Интересен факт е, че процента на хора с алергии, в по – богатите държави е по висок в сравнение с този на по – слабо развитите в икономически аспект. Тази зависимост има логично обяснение. Пренасищането на организма с различен тип хранителни продукти следствие на голямо пазарно разнообразие и повишена покупателна способност, води до консумирането и употребата безразборно на продукти с неизяснен произход.

Големите търговски вериги, предлагат различни видове консервирани продукти и храни, изкуствени десерти и др. Именно този масов подбор, предизвиква и в определен момент се счита за отключващ различните алергии фактор. Нетолерантност към глутен и лактоза например, са били непознати термини само преди едно столетие. Алергия може да се отключи от консумирането на определен вид храни, някои видове плодове, синтетични лекарства, растения и химични препарати, част от битовата химия. Едно такова състояние разбира се, може да бъде предизвикано и при употребата на козметични препарати. Съвременният човек използва по няколко козметични продукта ежедневно.

Последните не са приоритет само на женския пол. Пяна за бръснете, лосиони, шампоани , стилизиращи средства за коса са само малка част от продуктите, които мъжете използват. Има вариант само една съставка в козметичният продукт да предизвика дразнене, възпаление, почервеняване на кожния участък и сърбеж. Няма кардинално правило, как алергията да бъде избегната. Всеки човешки организъм е строго индивидуален и във всеки един момент може да реагира, чрез алергична реакция.

Единственият сигурен начин е да се редуцира, както вътрешният прием на синтетични храни и препарати, така и външното използване на изкуствена козметика. Всичко модифицирано и придобито по изкуствен път е не естествено за човешкото тяло и в определен момент дава своят негативен резултат.