Бергамот

Бергамот ( Citrus bergamia ) познат още, като сладък лимон е малък цитрусов плод. Няма конкретни данни за неговият произход. Има твърдения за неговата употреба още в Древен Египет, а според други източници произходът му идва от района на Италия. Районът Каламбирия днес реализира деветдесет процента от производството на бергамот.

Съставът му е наситен с над триста компонента, оказващи благоприятно влияние върху човешкото здраве. Действието на бергамота се изразява в антисептични, подпомагащи храносмилането и образуването на нов епител свойства. Има изразено антидепресивно и паразитоцидно действие.

Маслото от бергамот се използва в ароматерапията и има приятен плодов мирис. Действа успокояващо и се справя успешно със състояния на стрес и безпокойство. Бергамота намира приложение както в козметиката, така и в грижата за коса. Често се включва, като обогатяваща съставка в различните продукти. Повлиява косопада и засилва растежа на косата. Препоръчва се за употреба при оплешивяване. Поради наличието на линалилов ацетат в състава употребата на масло от бергамот регулира прекомерната секреция на мастните жлези и отделянето на себум.

Маслото от бергамот е с много силна концентрация на активни съставки. Именно поради това самостоятелната му употреба върху лице и кожа не е препоръчителна. Няколко капки към ежедневният шампоан за коса са достатъчни, за да се изразят всички полезни свойства на бергамота.

  • Засилва растежа
  • Редуцира косопада
  • Препоръчан при оплешивяване
  • Регулира секрецията на мастните жлези

Любопитно: Всички сме чували за известният чай Ърл Грей. Всъщност това не е специален чай от конкретна билка с това име. Ърл Грей е обикновен черен чай напоен с аромата на бергамот. Именно цитрусовата нотка го прави толкова различен и предпочитан.